Word lid

Menu

In de Diabc van mei lees je alles over diabetes in het buitenland. Ook maandelijks het magazine Diabc ontvangen?


Word lid

Vakantie en diabetes

Wat moet ik allemaal meenemen?

Zorg altijd voor een dubbele voorraad insuline, medicijnen, insulinepen, pomp en naalden en verdeel je diabetesspullen over verschillende handtassen. Download hier een handige checklist, opgesteld door een diabetesverpleegkundige.

Waar moet ik aan denken als ik ga vliegen?

Omdat het in het bagageruim van het vliegtuig erg koud wordt, moet je je diabetesmedicatie meenemen in je handbagage. Het is verstandig om altijd een medische verklaring mee te nemen, waarop staat welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. Ook is het handig om meteen aan een douanemedewerker te melden dat je een insulinepomp hebt. Pompen kun je gewoon meenemen door de poortjes (metaaldetectors). Maar pas op: insulinepompen zijn kwetsbaar voor röntgen scanapparaten (zoals total body scanners). Vraag in dat geval om een gewone fouillering. Soms moet je je pomp afdoen en wordt deze apart gecontroleerd.

Lees hier het nieuwsbericht 'Vliegen met diabetes? Check de bagageregels.'

Waar moet ik aan denken in verband met medicatie in het buitenland?

Merknamen (bijvoorbeeld Lantus) kunnen in het buitenland anders zijn, dus ken de stofnaam (in dit geval glargine). Deze stofnamen staan ook op de medische verklaring van de apotheek. Neem medicijnen mee in de originele verpakking.

Uitheemse bacteriën

In sommige landen kan je last hebben van andere bacteriën, waardoor je maag- en darmproblemen krijgt. Diabc-columniste Stephanie Rondags schreef hier een blog over op het DiabetesTrefpunt met handige tips:

"Mijn maagdarmstelsel is duidelijk mijn zwakke plek en met diabetes is dat nog een tandje lastiger."

Heb ik een medisch paspoort nodig?

Het Europees Medisch Paspoort is een document waarin je al je gegevens kunt noteren die van belang kunnen zijn voor een hulpverlener in het buitenland. Het is een handig document om mee te nemen op reis. Het paspoort is tegen een kleine vergoeding te verkrijgen bij de apotheek.

Wat doet warmte met je bloedsuikerwaarden?

Warmte vermindert de insulinebehoefte en zorgt ervoor dat insuline sneller wordt opgenomen. Meet daarom altijd goed je waarden voor en tijdens een dag in de (directe) zon, bijvoorbeeld als je naar het strand gaat. Overleg met je behandelaar of je voor een stranddag je insuline iets lager moet doseren of het aantal tabletten moet verminderen. Ga liever niet meteen na het spuiten in de directe zon liggen; de warmte neemt het immers extra snel op en zo riskeer je een hypo. Wacht liever even en/of eet eerst iets. En vooral: meet eerst je waarden, want meten is weten.

Hoe houd ik mijn insuline koel?

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet worden bewaard in de warme zon. Extreme warmte gedurende langere tijd kan de werkzaamheid van insuline beïnvloeden. Ga je op stap als het warm is, bewaar de insuline en glucagon dan bijvoorbeeld in een koelbox of een koeltasje. Koeltasjes voorkomen dat de insuline warmer wordt dan 30 graden Celsius. Er zijn tasjes verkrijgbaar voor insulinepennen, insulinepompen en voor ampullen.

Goed verzekerd op reis

Veel reisverzekeringen hebben een clausule waarin staat dat ongevallen door bestaande aandoeningen zijn uitgesloten. Daarom biedt DVN met Ocean Groepsverzekeringen een doorlopende reis- en annuleringsverzekering, exclusief voor leden.

Tip van vakantieganger:
"Neem veel rolletjes Dextro mee. Wij konden het tijdens onze vakanties in Frankrijk en Spanje nergens vinden."

 

 

 

 

 

 

 


In de Diabc van mei lees je alles over diabetes in het buitenland. Ook maandelijks het magazine Diabc ontvangen?


Word lid


DVN-Nieuws

Uitgelicht

Wil je weten wat diabetes nou precies is en wat er eigenlijk in het lichaam gebeurt? Geen ingewikkelde medische termen, maar "eindelijk op een begrijpelijke manier uitgelegd"? Volg de cursus Leven met diabetes van de DiabetesSchool.